Skolehaven – billeder fra hverdagen

Her kan du følge og måske lade dig inspirere af vores tiltag i skolehaven.

 

Læs også om vores urter på gangene. 

 

Faguge og haveholdet rykker!

4. klasses pigerne giver den gas med at bygge espalier, mens læreren mixer beton. Således tager vores første små undervisnings- og læringsnicher i haven form. Nu håber vi bare på, at vores fondssøgninger giver pote. Så kan vi få sat nogle skyggedannende og klatreplanter i jorden, som kan skabe nogle naturlige vægge i vores skolehave.

Faktisk sker der en hel del i tiden… Billeder følger… Inden jul…

Vi regner med at have de sidste espalier i jorden inden jul – hvis der ikke kommer frost (hvilket er lovet af vejrguderne).

Vi har fået gjort urtehaven klar til forårets dyrkning og udplantning. Pt. arbejdes der på nogle fliser mellem pallerammerne med urterne.

Der er blevet dyrket jordskokker i vores højbede. Og apropros højbede, er vi godt i gang med at fylde de lange højbede med jord. 60 % done and still filling…

Vi har bygget vores kompost i fundablokke op igen – efter hærværk (læs: idioter).

Sidst men ikke mindst, har vi flere højbede på vej. Disse skal bare males.

Jo der sker såmænd lidt af hvert i Østermarkskolens skolehave.

 

fullsizeoutput_547
To huller a 50 cm dybde. 
fullsizeoutput_546
4. klasses tøserne giver den gas med at spænde rionettet fast til stolper. Dette gør de med kabelbøjler, skruer og boremaskine. 
fullsizeoutput_545
Således det første espalier i vatter og lod i beton. Så skal vi bare lige have fat i noget slotsgrus til at danne bunden omkring planten. 
fullsizeoutput_544
En god arbejdsdag lakker mod enden med en dejlig solnedgang. 5.c fik lavet det grov arbejde med at grave ud til vores marker. Her retter vi nu kanter til, hvorefter kanten markeres med sten. Trærammerne kommer tilbage til markerne, hvor vi så skal have noget slotsgrus eller flis mellem markerne. 

 

 

Inspirationstur og konference i København

Nærmest, næsten lige hjemvendt fra inspirationstur og læringsmiljøkonference i København – og det blev til en del inspiration. En inspiration som helt klart skal omsættes i Østermarkskolens skolehave.

Første og bedste stop på turen var helt klart Østergro (læs mere på deres hjemmeside her). Her blev der suget masser af inspiration til vores eget projekt.

Østergro er en tagfarm i det indre København. Oven på en gammel bilforhandler, en bygning med et godt solidt tag, fandt vi med lidt besvær opstigningen til haven. Midt i al Københavns beton og sten fandt vi en lille naturperle på meget få kvadratmeter.

fullsizeoutput_482
Drivhus og orangeri, som fungerer som samlingspunkt, mødelokale og restaurant i haven. Drømmene for Østermarkskolens skolehave er et orangeri, hvor vi kan dyrke og plante, men også have klasseundervisning i naturlige og grønne omgivelser.
fullsizeoutput_483
Udekøkken – og køkkenmodel.
fullsizeoutput_484
Arbejdsborde i orangeriet.
fullsizeoutput_485
Inde i orangeriet er der langbord til møde, spisning, arbejde og undervisning. Kapilærkasser i siden skaber et hyggeligt og dejligt grønt miljø, hvor der kan dyrkes hele året.
fullsizeoutput_486
Vores marker er mere adskilte, men vi har også en masse vesthimmerlandsk plads. Det kan de ikke prale med på Østerbro. Men effektive; det er de!
fullsizeoutput_487
Det må kræve noget af et tag at bære al den jord og have. Men fedt det er det!
fullsizeoutput_488
Vi skal have fat i en masse krukker til at plante ud i samt lave planteforsøg i undervisningen.
fullsizeoutput_489
Hjemmelavet kapillærkasser, både inde i orangeri og uden for – med smart selvvandingssystem.
fullsizeoutput_48a
Vi har et stykke og mangler lidt økonomi endnu. Men opbevaringsplads skal vi have bygget i skolehaven.

fullsizeoutput_48bfullsizeoutput_48c

fullsizeoutput_48d
Slanger skal kunne kobles på vores regnvandstønder, således vi har selvvanding.
fullsizeoutput_48e
Når vi nu går en mørk og gunsten tid i møde, tænker jeg, at vi skal i gang med at bygge et par espalier, hvor det grønne kan klatre i.

fullsizeoutput_48f

fullsizeoutput_490
Verdensmålene skal være vores rettesnor på Østermarkskolen. Vores skolehave og arbejdet hermed ud i fagene, kommer til at kunne give eleverne indsigt i verdensmålene.

 

Østergro er et besøg værd, hvis du kommer til København.

 

Hegn om haven, ukrudtet forsvinder stille og der bygges sokler til regnvandstønderne

Vi låger ukrudt på livet løs. Vi bygger på livet løs.

Regnvandssokler er gjort klar, men regnstønder er taget ind, således stormen Knud ikke smadre dem. Nu skal vi have servicelederen til at slutte tønderne på tagrenderne = vand fra vor herre – ej vandhanen = lidt bæredygtighed.

 

3VY0NeaeTai5f3wtPHiK8Q.jpg

Så er vi klar til at flytte vores højbede rundt i haven. Dette har lige krævet at vi skulle have hegnet op. Så er vi sikre på at vi sætter disse tunge sataner det rigtige sted. Nu venter vi på jord.

Vores udskolingshavehold er lige straks færdig med vores bedafgrænsninger i lærketræ. Lille opskrift følge snarest.

Day one… Den nøgne skole…

XkhU8O0STnq50lNEEYmbwQ

Mellem to fløje skal skolehaven tage sin form. Om lidt kommer der hegn og vi kan begynde at tilpasse vores bede til dyrkning af grøntsager.

Vi prepper haven, mens vi venter på hegnet. Luger ukrudt og planlægger papirgenanvendelse på skolen.

Reklamer