Høresansen

Syns-, smags, lugte- og følesansen er ofte de sanser, som vi fokuserer mest på, når vi laver et måltid. Men forskere inden for neurogastronomi har fundet ud af, at lyde i forbindelse med et måltid ikke er helt uvæsentlige. Det tyder nemlig på, at vi også spiser med ørerne.

Høre- og synssansen er umiddelbart de første sanser, der stimuleres ved et måltid. Når du træder ind i spiserummet, lægges der allerede en postiv eller negativ kim til måltidet. Ser her hyggeligt ud og bliver høresansen stimuleret af noget godt musik?

Netop noget godt baggrundsmusik kan give en forhøjet sensorisk og æstetisk nydelse af måltidet. Det er dog mest madens sprødhed, som vi kommer til at tænke på, når vi spiser. Fx den knasende lyd i munden, når der spises noget sprødt. Studier viser nemlig, at sprødhed bliver opfattet som et kvalitetstegn, der gør maden mere attraktiv.

Men vi skal ej glemme stemningsmusikken.

Af eksempler kan nævnes, at vi spiser hurtigere, hvis vi hører rock- og popmusik, hvorimod at vi spiser langsommere og nyder maden mere, hvis der spilles noget klassisk eller stille og rolig musik.

Dit fokuspunkt: Hvordan kan du stimulere høresansen, når du skal spise? Snak sammen i gruppen om, hvordan I kan arbejde med dette.

På det nørdede plan, har den kendte kok Heston Blumenthal arbejdet meget med sensorisk på sin restaurant The Fat Duck i England. Her får gæsterne en iPod (gemt i en konkylie), som spiller strandlyde i høretelefonerne, mens de indtager et måltid. Måltidet hedder Sound of the Sea. Retten består af spiseligt sand, øster, knivmuslinger og skum. Alle ting, om vi forbinder med havet. Heston trumfer oplevelsen med lyden af havet. Blumenthal har fundet ud af, at smagen af hav bliver stærkere, når hjernen får lyden af havet under måltidet. Lyden bliver på den måde et krydderi, som forstærker din oplevelse af maden.

Måske vi kan nøjes med noget hyggeligt baggrundsmusik? Valget er dit.

 

Reklamer