Følesansen

Følesansen (den taktile sans) hjælper dig til at forstå madens struktur og overfladeegenskaber. Maden kan være cremet, spændstig, hård, mør eller sprød osv. Alle disse strukturer er med i menneskets vurdering af måltid. Sidst men ikke mindst er der også følelsen af madens temperatur – kold eller stærk. Det er den trigeminale nerve, som registrerer dette. Fx når du spiser chili, peberrod, sennep eller is.

Det er vigtigt, at følesansen stimuleres rigtigt i forhold til forventningen til en bestemt fødevare. Ellers vil der med stor sandsynlighed opstå fordomme om retten eller råvaren. Forestil dig at du får en blød, kold og slatten pommes frites. Det er ikke det du forventer, vel? Æv…

Når du laver en ret, er det derfor godt med masser er variation i forhold til følesansen. Så stimulerer du nemlig flere sanser, og derved gør du din mad mere interessant.

Dit fokuspunkt: Hvilke dele af følesansen kan du stimulere i din madlavning, når du tænker på en tilfældig ret? Kan du måske ændre lidt på en opskriften, sådan at du får flere forskellige strukturer i retten?

Kan du få noget knas, noget knæk, lege med konsistensen og give en specielt mundfølelse? Hvis du ikke gør dette, kan/vil du opleve, at munden “kommer til at kede sig”. Hvem gider at sidde og bare spise en kartoffelsuppe? Men hvis du lige får lidt friske urter og lidt sprødt bacon på toppen og et lækkert stykke brød ved siden af suppen, får du en helt anden oplevelse.

Munden, læberne og tungen er utrolige følsomme og det er her maden først møder din følesans – desto mindre du spiser med fingerne. Og burde vi egentlig ikke gør det en gang i mellem for at få en helt anden oplevelse af et måltid?

Følesansen i mund bliver faktisk allerede aktiveret, når du ser maden foran dig. Man kan sige af mundfølelsen faktisk kan overtrumfe de andre sanser. Prøv at tænk på din livret eller noget mad, som du har vildt meget lyst til… Hvad sker der i din mund nu? Den løber sandsynligvis i vand bare ved tanken. Du føler nu i munden. Du kender det sikkert også, når maden står foran dig. Synet af maden og ikke mindst duften sætter gang i føler i dig – i din mund. Jeps, følesansen er en fascinerende sans.

Reklamer