Madpakkeforløb

Dette forløb strækker sig over 5 uger, hvor jeg underviser to hele timer ad gangen.

Der er tusindevis af måder at arbejde med et madpakketema på! Men én ting er sikkert! Temaet er utrolig virkelighedsnært for eleverne. Det er et tema, hvor der kan laves en masse praktisk arbejde, som kan give eleverne nogle bud på, hvordan de kan arbejde med deres egen madpakke. Dernæst giver de teoretiske artikler en baggrundsviden, som potentielt sætter eleverne i en bedre position til at tage stilling til, hvad en god madpakke er for dem.

Her følger mit bud på et forløb, hvor der arbejdes med madpakken som tema.

Forløbet i grove træk

Forløbet bygger videre på den viden, som mine elever har tilegnet sig på 6. klassetrin (læs: her havde alle elever madkundskab på min skole). Jeg henviser her til artiklerne om kulhydrater, protein, fedt og energi (se links i bunden af artiklen).

Her et udklip fra min undervisningsplan.

Forløbet er egentlig meget simpelt.

Vi bruger 10-15 minutter på læsning og gennemgang af artiklerne En god madpakke og Kostfibre, således eleverne har en vis baggrundsviden, når en god madpakke skal defineres; af dem selv!

Vi har tre gange med praktisk arbejde (se ovenstående billede), hvor vi laver tre mulige indhold til en madpakke. Som lærer, kan du her skifte mine bud ud med opskrifter, som passer bedre til din undervisning, ideer og dit budget. Fjerde gang er en planlægningsgang, hvor der arbejdes med nedenstående opgave (se Til eleverne), mens vi femte gang laver det forberedte arbejde fra fjerde undervisningsgang.

Ved den femte undervisningsgang skal madpakkerne præsenteres, og jeg vil stille grupperne lidt spørgsmål, når jeg går rundt og smager på maden. Stille og rolig, afslappet stemning, men stadig en proces, som kan gøre eleverne mere bevidste om, hvordan madkundskabsprøven fungerer. Jeg spørger ind til maden og elevernes arbejde ud fra prøveoplægget i næste afsnit.

Til eleverne

Her følger jeres arbejde til de kommende to undervisningsgange. Vi planlægger så meget som muligt i de første to timer (resten er lektie). Næste gang laver vi mad, lige som I har delt jeres besvarelse af prøveoplægget med mig, inden I møder til undervisning.

De næste to gange i grove træk for dig

 1. Gruppedannelse (2-3 mand). 
 2. Forklaring og uddybning af prøveoplægget af læreren.
 3. Arbejdsfase med prøveoplægget. 
 4. Udarbejdelse af opskrift ud fra prøveoplægget. 
 5. Lave en planlægningsseddel – hvem gør hvad i gruppen? 
 6. Lave en indkøbsseddel til læreren. 
 7. Praktisk arbejde hvor der laves et måltid mad (næste gang…).
 8. Besvarelse af nedenstående opgaver afleveres til læreren i Google-drev.

Forestil dig at du har trukket dette prøveoplæg til din madkundskabseksamen.

Den praktiske del:

 • Du/I skal tilberede en madpakke til dig/jer selv, som indeholder alle elementerne fra madpakkehånden (læs mere her: En god madpakke).
 • Du/I skal indtænke De 10 kostråd – hvordan kan I arbejde med disse i jeres madpakke?

Den mundtligt teoretiske del:

 • Du/I skal fortælle gode og dårlige valg i forhold til en sammensætning af en madpakke. Altså hvad er en god madpakke for dig/jer? Begrund!
 • Du/I skal forklare, hvordan jeres madpakke giver dig/jer energi til en lang skoledag. Altså hvor meget energi skal I cirka bruge til en skoledag?
 • Hvilke madlavningsteknikker og tilberedningsmetoder anvender du/I? Hvorfor har I valgt netop disse teknikker og metoder?

Planlægningsseddel

Udleveres af læreren.

Sådan kunne en planlægning se ud.

Indkøbsseddel – afleveres inden for 2 timer!

Udleveres af læreren.

Links til forløbet artikler – samt mulige henvisende artikler

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s