Knapost med urter

Ost kommer i alskens former!

Oste kan være kompliceret, og osteproduktion kræver utrolig megen hygiejne.

Men den ældgamle Knapost er en ost, som er blevet lavet gennem flere århundreder på  de danske gårde. Den består kun af kærnemælk, og hvad end du vil tilsmage den med af urter, salt olier osv. Det kræver ingen specielle redskaber, som fx osteløbe. En god knapost tager kun en times tid at lave. Derfor er den knaldhamrende god til at arbejde med ost i madkundskabsundervisning – fra bunden.

Knapost smager mildt, minder om flødeost og smøreost og kan smages til med mange forskellige krydderier og urter.

99D05214-6FB1-4CE8-A6A1-36D9E9A674FE_1_201_a

Konsistensen af din knapost kan justeres med fløde.

Hvad er kærnemælk – fra landmand til køkkenbord?

Kærnemælk kan blive til på to måder. Prøv at pisk din fløde al for meget. Den skiller og deler sig i smør og en væske. Væsken er kærnemælk. Den anden metode er ved syrning.

Centrifugering

Mælkemanden napper mælken i sin store tankbil hos landmanden og smutter til mejeriet. Herfra pumpes mælken over i mejeriets kæmpetanke. Mælken pumpes fra tanken til en centrifuge, hvor den centrifugeres. Mælken bliver renset og centrifugeringen er med til at dele mælken i fløde og skummetmælk. Mælken blandes igen og får en fedtprocent på 0,5%.

Homogenisering

I mælken vil der nu være nogle store fedtkugler. Fedtkuglerne bliver knust under et højt tryk i en maskine, som hedder en homogenisator. Processen kalder vi for homogenisering. De store fedtkugler i mælken knuses bitte små fedtkugler. Dette giver den tykke konsistens, som du måske kender fra kærnemælk.

Pasteurisering

Pasteurisering er en varmebehandling. Mælken pumpes ind i en syrningstank. Pasteuriseringen sikre at mælken er fri for bakterier og medvirker til en bedre konsistens i kærnemælken. Mælken varmes op til den ønskede temperatur, som regel omkring mellem 70-74º. Herefter køles den ned til 20-25º (den optimale syrningstemperatur), hvor en mælkesyrekultur tilsættes til mælken. Når mælken er syrnet færdig, køles den hurtig ned til 4-6º og tappes på kartoner. Disse stemples med tappedato, holdbarhedsdato og mejeri.

Mælkekartonerne fyres i mælkekasser, stables på store paller, opbevares på kølelager ved 4-6º og hentes af lastbiler, der sørger for, at du har frisk kærnemælk næste morgen.

Din madkundskabslærer handler kærnemælk, kommer i skole og sætter dig i gang med at arbejde med en mega lækker knapost. Elev Bummelum laver en fantalastisk knapost og alle er glade. Cirklen Fran landmand til køkkenbord er slut.

Knapost med urter

1 liter kærnemælk

Ca. 1 dl fløde. 

Lidt salt og peber 

Friske urter efter smag og behag. 

  1. Hæld kærnemælk i en gryde, og varm den forsigtigt op til 70º og hold denne temperatur i ca. 20-25 minutter. Her vil den skille i en ostedel og en valledel. Rør ikke rundt i kærnemælken undervejs!
  2. Kom et osteklæde i en si og sæt den over en stor skål. Hæld den skilte kærnemælk i sien. Lad den dryppe af i en halv times tid.
  3. Kom osten over i en ren skål og smag den til og juster med fløde, krydderurter, salt og peber.

Herfra er det et spørgsmål om at smage knaposten til. Vi hopper en tur i skolehavens urtehave, hvor vi har alverdens urter, som eleverne kan smage på. Hvilken passer i din knapost?

En klassiker vil være en knapost med presset hvidløg og purløg eller persille.

71268DFA-3AF7-4E9C-9614-8127C35C739A_1_201_a
Kom et osteklæde i en si og sæt den over en stor skål. Hæld den skilte kærnemælk i sien. Lad den dryppe af i en halv times tid.
962C1F76-E2FB-47D6-AEE6-21A75EF6343E_1_201_a
En klassiker vil være en knapost med presset hvidløg og purløg eller persille.
99D05214-6FB1-4CE8-A6A1-36D9E9A674FE_1_201_a
Herfra er det et spørgsmål om smag og behag, hvilket du selv kan justere. 

 

 

Og så knalder vi lige knaposten på et par lækre knækbrød! Så kører bussen! 

Osten kan holde sig ca. en uge på køl, men den er nok spist inden. 

A2228EA3-2307-4EC7-8B5E-5F07966DE76D_1_201_a
Til en sandwich, en knækbrødshapser efter skole eller måske tapas?

 

Velbekomme.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s