Romkugler

Romkugler, romboller, trøfler, sputnik, kald dem hvad du vil…

Og så alligevel er jeg lidt selvmodsigende her.

Den gamle bager i Svennern´var ualmindelig kendt for sine kæmpe romboller. Og det var romboller. De var gigantisk! Her fik man sgu noget for pengene. Det var boller.

Lad mig forklare min selvmodsigelse. Der er ikke noget værre end at gå ind til en bager, som mener han sælger 4 romboller til x-antal kroner. Til stor frustration kan man så se 4 gnallinger i en papæsken (ca. 5 cm i diameter), som du kan få med hjem til kaffen. Én, måske to, bider og “rombollen” er væk… Nej, lad os nu bare få svesken på disken! Så skriv for helve”€!#?!, at der sælges romkugler. Altså mener jeg, at selve egnsnavnet på disse fantastiske kagerester er total underordnet. Det vigtigste er størrelsen – som nogen siger.

Nej, lad os nu bare få svesken på disken! Så skriv for helve%€!#?!, at der sælges romkugler.

Du må godt lave eller sælge romkugler. Men så skal det være de små gnallinger. Du må også godt lave eller sælge romboller. Men så skal det fandme også være en bolle. Lad os bare få nogle definitioner på plads – og giv endelig dit besyv med i kommentartråden, således vi kan få kugle><bolle-dilemmaet på plads.

 

Min rombolle-hypotese

Bolle er et større stykke bagværk. Et større stykke bagværk må kunne defineres ud fra diameteren af bagværket. Jeg har ikke kunne finde en definition af størrelsen på en normal bolle (bagværket). Så vi anvender Christianpedia.org hertil.

Når vi bager, har vores klassiske teboller eller fødselsdagsboller en vis størrelse. Påstand; disse boller er som regel ca. 7-9 cm i diameter, hvorfor det må være en definition af begrebet “bolle”. Alt under 7 cm i diameter må således være en kugle.

fullsizeoutput_318

fullsizeoutput_31a
I gang med håndmixeren. Konsistensen skal nok blive fin. Hvis det er noget gammelt sej kage, kan det ske, at du skal ned og gramse og ælte i det. 

 

10 Romboller!

 

1 kg Gammel kage. 

1 tsk Vaniljesukker.

1-2 spsk Romessens (start med 1 og smag til).

2 spsk Kakao.

3 spsk Syltetøj.

Lidt krymmel.

  1. Smid din kagerester i en blender, foodprocessor eller bare en skål skål, hvor du kan arbejde med en håndmixer.
  2. Tilsæt marmeladen, vaniljesukker, kakao og romessens.
  3. Rør ingredienserne sammen. Bliv ved indtil dejen bliver fast og let at forme.
  4. Frem med en tallerken og fyr noget krymmel eller kokosmel heri.
  5. Tril romkuglerne ud fra din tanke om den ønskede størrelse. Laver du kugler eller boller? Rul dem i krymmel eller kokosmel
  6. Hvis tiden tillader det, kan du lige smid rombollerne på køl. Så bliver de mere faste. Servér dem afkølet. Rombollerne kan holde sig et par dage i køleskab – men vi ved godt at det ikke kommer til at ske…

 

Hvis du lige skal pifte dine romkugler en lille smule, kan du smelte noget chokolade (50-100 g) og vende i romkuglemassen.

fullsizeoutput_313
Romkugler. 
fullsizeoutput_312
Rombolle vs. romkugle…

 

Velbekomme.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s