Domestic Science – Jubilæum 1 år!

Hold da kæft!

Er der allerede gået et år???

Jamen for et års tid siden overtog jeg 3 madkundskabshold, efter at have holdt en lille madkundskabspause – faktisk hed det hjemkundskab sidst jeg underviste i faget…

Jeg havde en ide om at digitalisere undervisningen og “spare” papiropskrifterne væk (læs mere under Tanken bag). Så jeg kastede mig ud i at blogge opskrifterne til undervisningen + hyggeblogge noget madnørderi fra fritiden.

Jeg tænkte for et års tid siden, at jeg ville starte i god tid med at lave nogle opskrifter og faglige artikler, således det ikke blev så stressende, når skoleåret 2017/2018 gik i gang. Samtidig kunne jeg afprøve konceptet med digitalisering af madkundskabsundervisningen, inden det nye skoleår startede.

IMG_1251
Digitalisering af madkundskab. Der er plads til elektronikken i madkundskabslokalet, uden af vi hælder sauce og lignende i telefoner og tablets.
IMG_1249
En billedskinne fra IKEA, og du er godt kørende.

De elever, som ikke står i et køkken med en væg, kan anvende denne lille iPad-holder. Find også mere inspiration på Pinterest.

Ud over en masse opskrifter og artikler, er det da også blevet til lidt DIY-projekter. Der er efterhånden blevet lavet en masse serveringsbrædder, som eleverne kan anvende til at anrette på, tage billeder af og poste på deres egne profiler på sociale medier. Jo, der er meget mere læring i madkundskab end bare at lave mad. Men mest af alt er det et praktisk fag med megen plads til at udfolde sig kreativt – i såvel madlavningen som anretningen.

Skærmbillede 2018-03-01 kl. 19.27.53

Jamen hvad er det så blevet til?

Masser af opskrifter og faglige artikler er det blevet til. Lidt mere præcis; 126 opskrifter og 18 faglige artikler. Så der er stadig et stykke til 40 artikler.  Det er nemlig mit mål, at der minimum skal være én artikel pr. undervisningsgang. Artiklerne kan så anvendes som lektielæsning eller en del af selve undervisningen.  Så det er da trods alt blevet til en del stof på bloggen; taget i betragtning at bloggen drives som en semi-fritidsinteresse slash madkundskabsblog. Dvs. jeg når det meste af opskriftsbloggingen på skolen, men der bliver så sandelig og slæbt en del arbejde med hjem…

Når ungerne er puttet, arbejdes der videre på morgendagen eller næste uges opskrifter og artikler.

Derfor har jeg lavet sådan en plade her til at sætte i/på skrævet. Så kan man sidde i sofaen med computeren, skrive og se Håndboldmatchen. #mandemultitasking!

Men det er det hele værd

Det lyder måske lidt helligt. Men blogging af undervisningens opskrifter, kræver lige lidt mere end at smide et par gamle gode klassiske opskrifter i kopimaskinen. Der skal tages billeder, og du skal udvikle dit eget eller anmode om lov til at “låne” af andre skribenter. Al sammen tager tid. Men det er det hele værd!

Som du måske har læst før eller nu, bliver de fleste af opskrifterne anvendt i min madkundskabsundervisning, hvor eleverne følger opskrifter på deres mobiltelefoner og tablets. Ved at opskrifterne er tilgængelige på en blog på nettet, gøres det også mere tilgængeligt for eleverne, når de kommer hjem.

På bloggen kan jeg se en masse statistik for de besøgende. Statistikken er stødt stigende og flere og flere besøger sitet. Jeg kan dog ikke se, hvem der besøger bloggen. Men eleverne fortæller lystigt, hvordan de har kokkereret med vennerne eller til familien i hverdagene og i weekenderne. Ja, de kommer sågar med billeder, og viser hvordan de har anrettet maden. Og det bedste – flere og flere får, velvilligt, maddage i hjemmene, hvor eleven er ansvarlig for at lave maden til familien.

Så jeg tænker umiddelbart at det er hele møjet værd.

Det er min overbevisning, at undervisnings vigtigste funktion og mål er at få og give eleven/den studerende lyst til selv at gøre tingene. Om det er at læse, regne, skrive, hækle eller i mit tilfælde, lave mad, så øges læringspotentialet markant, når “arbejdet” tages med hjem – og arbejdet bliver lavet med glæde.

Forward…

Bloggen har alt i alt udviklet sig til et super godt undervisningsredskab, og det jeg vil kalde en “aftenblog”. Et super godt undervisningsredskab, fordi eleverne har hurtig og nem adgang til opskrifter og faglige artikler til undervisningen. Begge dele noget som eleverne hurtigt kan anvende i hjemmet, når der skal arbejdes videre med maden. Og det bliver så sandelig gjort!

Følg med for mere madnørderi i det kommende år!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s