Vanilje milkshake

Jeg er lige så stille begyndt at nørde med noget molekylær gastronomi. Noget som jeg håber at kunne gøre til et valghold i det kommende skoleår. Men der er jo også en del, som læreren skal lære så.

Jeg er så godt gift, at jeg fik et begyndersæt til molekylær gastronomi og bogen Det molekylære køkken af Jozef Youssef. I denne bog fandt jeg et forslag til brug af xanthangummi i milkshakes. Jozef beskriver i bogen, hvordan xanthangummi anvendes som stabilisator i madvarer. Og dermed dur xanthangummien som en “jævner”.

Netop en jævner er, hvad jeg har ledt efter mht. milkshakes. Når jeg laver en milkshakes, vil jeg gerne ramme en konsistens ala fastfoodkæderne. Når jeg får milkshakes på restauranter, er de altid vandet og tynde… Det er ikke godt. Men fastfoodkæderne har nok også en masse E-numre i shaken.

Xanthangummi har også et E-nummer. Men bare rolig. Det er ganske ufarligt. Den vender vi tilbage til senere. Arbejder på en lille faglig artikel herom.

fullsizeoutput_150
Et lille overblik. Det kræver ikke alverdens redskaber. Lidt xanthangummi, som er nemt at erhverve sig på nettet. Bum, og du er kørende.

1 g Xanthan gum.

20g Sukker.

3 dl Mælk. 

1 tsk Vaniljesukker.

2 Håndfulde isterninger.

  1. Sukker, vaniljesukkerogxanthangum blandes i en skål.
  2. Mælken hældes i en blender.
  3. Nu skal du blende sukker og xanthangum-blandingen langsomt ind i mælken. Kom lidt i ad gangen.
  4. Til sidst smider du lige 2 håndfulde isterninger i blenderen og blender videre indtil isterningerne er knust. Du vil nu opleve, at din milkshake jævner en smule og får den der cremede konsistens.

Prøv at blende banan, bær eller brug kakao i stedet for mælk.

Velbekomme.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s