Serveringsbræt af gran

Efter lang lidt øvelse med overfræseren, er det blevet til et færdigt produkt, som jeg er ganske godt tilfreds med. Et styks serveringsbræt af gran. Jeg læste lidt på Pinterest om, hvordan man kunne anvende en gasbrænder og stålbørste til at skabe en ordentlig omgang patina. Jeg synes det ser for fedt ud!

 

Du skal dog bruge følgende materialer:

  • Et stykke af et Kalmarbræt.
  • Vindruekerneolie.
  • Lædersnor.

 

Du skal bruge følgende redskaber:

  • Excentersliber. Hertil grov og fint slibepapir.
  • Boremaskine.
  • Forsænker til boremaskinen.
  • Gasbrænder. Jeg brugte min ukrudtsbrænder. Det fungerede ganske fint.
  • Overfræser.
  • Stiksav.

 

Først har jeg skåret granen i den ønskede længde. Og det er jo egentlig relativt.

Dernæst har jeg skåret håndtaget til i løs hånd. Det er et spørgsmål om fantasi.

Herefter bores et hul i håndtaget af serveringsbrættet sådan, at man vil kunne hænge brættet op på en væg. Jeg var løbet tør for lædersnor. Ellers havde jeg knaldet en lædersnor i håndtaget. Det kan også undlades. Når hullet er boret, undersænkes hullet på begge sider med en forsænker monteret på boremaskinen. Det giver et fint finish på hullet.

Så er det tid til fræsningen.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1e5
Jeg brugte et fræserhoved, som skaber en skrå kant på serveringsbrættet.

 

Så skal excentersliberen i arbejde. Med grov slibepapir, pudses der løs på begge overflader af brættet, indtil du er tilfreds med overfladen. Jeg brugte en korn 80 til at starte med og en korn 240 til sidst. Det giver en dejlig glat overflade.

Når du er tilfreds med brættets overflade, er det tid til oliering af træet. Du kan bruge en hvilken som helst olie, men en smagsneutral er at foretrække, da træet ellers vil afgive duft og evt. smag på emnerne, som serveres herpå. Jeg bruger vindruekerneolie, som smøres på med et stykke papir eller en klud.

Jeg lod træet suge olien i en dags tid, inden jeg gav det en omgang mere + endnu en dags hvile.

 

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1eb
Serveringsbræt in action! Her med en lækker burger med ovnkartofler og hjemmelavet hvidløgsmayonnaise. Bang!

Olien er med til at mætte træet sådan, at det ikke absorberer andre væsker fra fx kød eller andre emner, som serveres herpå.

Du skal altid vaske dine serveringsbrætter i vha. håndvask – ikke opvaskemaskinen. En gang i mellem skal man lige give serveringsbrættet en gang ny olie. Det bør man også gøre ved sine træskårebrætter i ny og næ.

 

JEmngVP6TECuJHd5lzl6jg_thumb_1e7

 

Dette mørke serveringsbræt af brændt gran, får den lyse mad til at fremstå endnu skarpere.

Næste projekt er nogle er nogle serveringsbræt af noget mørk og lys eg, som jeg fandt nogle rester af i Bauhaus. Det kan generelt anbefales, at holde øje med byggemarkederne og deres rester af bordplader og andre trærester. Her kan man gøre nogle gode tilbud, hvor man får noget billigt træ med høj kvalitet, som kan bearbejdes til det man nu en gang lyster.

Byg byg.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s