Serveringsbræt af Kalmarbræt

Så er den nye excentersliberen in action! Og overfræseren er ligeledes kørt i stilling. Meeen vil lige øve brugen af excentersliberen først.

Det er ikke fordi, der er en decideret opskrift på dette serveringsbræt. Ingen bestemte mål eller noget som helst. Bare ren intuition.

Du skal dog bruge følgende materialer:

  • Et stykke af et Kalmarbræt.
  • Vindruekerneolie.
  • Lædersnor.

Du skal bruge følgende redskaber:

  • Excentersliber. Hertil grov og fint slibepapir.
  • Boremaskine.
  • Forsænker til boremaskinen.

Først har jeg skåret Kalmarbrættet i den ønskede længde. I dette tilfælde ca. 50 centimeter.

Dernæst har jeg skåret lidt buer i enderne af bræt med en stiksav. Det giver nogle naturlige kurver i brættet, frem for en markeret lige kant.

Herefter bores et hul i et hjørnet af serveringsbrættet sådan, at man vil kunne hænge brættet op på en væg. Det kan også undlades. Når hullet er boret, undersænkes hullet på begge sider med en forsænker monteret på boremaskinen. Det giver et fint finish på hullet.

Så skal excentersliberen i arbejde. Med grov slibepapir, pudses der løs på begge overflader af brættet, indtil du er tilfreds med overfladen.

Nu satte jeg brættet fast i en skruestik, hvor der var et gammelt håndklæde i skruestikken, således det ikke lavede mærker i/på brættet. Nu pudses der løs på alle kanterne på brættet. Jeg arbejdede meget med at runde siderne af i store runde bevægelser. På den måde fik serveringsbrættets sider nogle gode rundinger.

Alt det ovenstående gjorde jeg en gang til, men nu med et fint stykke slibepapir monteret på excentersliberen.

Når du er tilfreds med brættets overflade, er det tid til oliering af træet. Du kan bruge en hvilken som helst olie, men en smagsneutral er at foretrække, da træet ellers vil afgive duft og evt. smag på emnerne, som serveres herpå. Jeg bruger vindruekerneolie, som smøres på med et stykke papir eller en klud.

Jeg lod træet suge olien i en dags tid, inden jeg gav det en omgang mere + endnu en dags hvile.

IMG_0372
Serveringsbræt in action! Her med en lækker porchetta, nye kartofler & en tomatsalat.

Olien er med til at mætte træet sådan, at det ikke absorberer andre væsker fra fx kød eller andre emner, som serveres herpå.

Du skal altid vaske dine serveringsbrætter i vha. håndvask – ikke opvaskemaskinen. En gang i mellem skal man lige give serveringsbrættet en gang ny olie. Det bør man også gøre ved sine træskårebrætter i ny og næ.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s