Det kommer der til at ske…

På sigt er mit mål, at bloggen bliver fyldt op med en masse lækre opskrifter og artikler med madnørderi. Det bliver både med egne ekseperimenter og opskrifter og artikler til undervisning.

Mit mål er at kunne inspirere private som underviserer i madkundskab. Da jeg selv elsker at madnørde i køkkenet, vil der også være opskrifter, som nok ikke er så egnet til undervisning – i hvert fald ikke i folkeskolesammenhænge. Derfor har jeg opdelt menupunktet “Opskrifter” i “Dem til undervisningsbrug” og “Dem til hygge”.

Menupunktet “Faglig læsning og anden madnørderi” bliver på sigt en stor bunke af viden og madnørderi, hvor man kan få alverdens faglig inspiration. Som en del af min undervisning, læser mine elever altid en lille smule om råvare, teknikker eller anden relevant madkundskabsteori i henhold til det, som de skal til at arbejde med.

For år tilbage blev folkeskolen ramt af “Faglig læsnings bølgen”, hvor elevernes læsekundskaber skulle have og fik et gevaldigt løft (dette kan bl.a ses i nyere PISA-tests). I denne forbindelse udviklede jeg nogle artikler, i den gang hjemkundskab (mit bidrag til den faglige læsning), som eleverne læste med nogle bestemte læseteknikker, inden vi hoppede på madlavningen. Dengang håbede jeg, at det kunne udvikle sig til en bog. Det gjorde det ikke…. Det har resulteret i, at jeg har en fandens masse artikler liggende. Dem tænker jeg at lave en hulens masse blogs på, som måske kan komme dig tilgode.

Mit grundsyn er derfor også, at der altid skal være et teoretisk indhold i en lektion – dansk som madkundskab – altså også i de praktisk/musiske fag! Teori, viden og fakta er vejen frem for de praktisk/musiske fag i folkeskolen, hvis de skal bestå. Teori og vidensmål fylder mere og mere i alle skolens fag. De praktisk/musiske fag er udfordret af konstante nedskæringer i budgetter, som resulterer i sammenlægninger af fagene (se bare faget Håndværk og design). Dette skal ikke forstås, som en negligering af det praktiske element i disse fag. For at sætte det i perspektiv, så læser mine elever små 10 minutter af en lektion på 2 timer. Det er således ikke mange procent af undervisningen, som fyldes med teori. Der er stadig alt det dejlige praktiske arbejde, som er omdrejningspunktet i et fag som madkundskab. Man er nød til at skulle sanse gastronomien og dens æstetik. Den kan man ikke bare læse sig til! Men du kan læse og nørde, hvilket giver mulighed for en øget forståelse, som kan øge det potentielle sanselig og æstetiske i gastronomien. Et eksempel herpå, kunne være Maillard-reaktionen, når råvare får en stegeflade, og hvordan dette giver en anden sanselig og æstetisk oplevelse. Men hvad er Maillard-reaktionen?

Jeg håber du finder læsningen interessant.

Hvis du har nogle forslag til artikler og indhold, som du godt kunne tænke dig, at jeg skulle arbejde videre med, så skriv endelig via Kontakt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s